Activitats eqüestres, una alternativa econòmica en zones rurals
Malgrat la crisi econòmica, Catalunya continua essent una de les comunitats amb una major activitat eqüestre registrada, tant a nivell esportiu com a nivell d’activitats d’oci, culturals i tradicionals a cavall: des dels grans esdeveniments i competicions esportives a nivell nacional i internacional que situen a Catalunya com una de les destinacions preferides per a la practica de l’esport eqüestre, fins a l’auge i major demanda de trobades, marxes a cavall i rutes a la natura, desenvolupant-se així amb més força la vessant més turística del sector.
Aquesta evolució positiva del sector eqüestre i la cada vegada major demanda de la societat en la practica de noves activitats d’oci i de lleure amb el gaudi i descoberta de la natura, propicien que els territoris rurals puguin esdevenir els escenaris i protagonistes principals per al desenvolupament d’un ampli ventall d’activitats basades en el món del cavall, contribuint així el sector eqüestre com una alternativa més per a la diversificació de les economies locals en el marc d’un desenvolupament sostenible, inclusiu i integrador dels territoris rurals.
Les zones rurals de Catalunya tenen, per tant, un potencial per a desenvolupar el turisme eqüestre, entre altres, per:
- la riquesa i diversitat del seu patrimoni natural i cultural;
- l’existència de Vies Verdes, itineraris de parcs naturals, xarxes comarcals de senders i els itineraris de l’Agència Catalana de Turisme, distribuïts tots ells arreu del territori;
- i per la proximitat a França, que facilita el benchmarking i la captació de la demanda.
Des d’ADRINOC es creu que el sector eqüestre té un gran potencial per desenvolupar l’economia dels petits municipis rurals, donant-los una singularitat a l’oferta existent i atraient nous públics. Així es preveu que el seu dinamisme pugui afavorir la generació d’activitat econòmica, constituint-se el sector eqüestre com una alternativa econòmica més per als territoris rurals.
En aquesta línia, el desenvolupament d’activitats eqüestres, ja sigui en la vessant més esportiva, turística i/o social- terapèutica, comporta alhora la generació indirecta d’activitat econòmica. Alhora, la recuperació d’activitats tradicionals que relacionin el món del cavall amb la cultura i el patrimoni i que comportin la preservació del medi natural i rural, contribuiran també a fomentar la creació d’ocupació. I en la vessant més turística, el projecte pot generar també activitat econòmica al territori en beneficiar, indirectament, a altres empreses i agents com allotjaments rurals, restauració, empreses de turisme actiu, empreses d’oci, artesans/es professionals entre altres.
En resum, les activitats eqüestres poden esdevenir un nou filó vers l’economia local, rural i de proximitat; són els propis territoris qui han de creure en les seves possibilitats i invertir en temps i estratègies per fomentar i construir aquests nous pilars de dinamisme socioeconòmic i cultural.
Objectiu estratègic del projecte:
Identificar, promoure i difondre les activitats eqüestres en les vessants turística, esportiva, social i terapèutica, per al foment del sector eqüestre com una activitat econòmica a les zones rurals.
Objectius generals:
- Afavorir la intercooperació público -privada per impulsar mesures o intervencions comuns en activitats eqüestres. ? INCIDÈNCIA: COOOPERACIÓ
- Millorar el coneixement sobre el sector eqüestre, el seu potencial i les seves externalitats positives en els territoris rurals. ? INCIDÈNCIA: CONEIXEMENT
- Apoderar el territori rural per a la promoció d’activitats eqüestres com a alternativa econòmica, mitjançant la sensibilització i la professionalització del sector. ? INCIDÈNCIA: APODERAMENT
- Crear productes i/o serveis d’activitats eqüestres per a una diversificació integral dels territoris rurals. ? INCIDÈNCIA: DIVERSIFICACIÓ
En resum, doncs, el plantejament d’aquest projecte aporta un valor afegit a totes aquelles iniciatives locals i/o comarcals que s’estan portant a terme i que es plantegen la necessària diversificació econòmica i diferents canvis de tendència de les economies locals i de proximitat. Activitats més basades en un ús eficient i responsable dels recursos i del medi natural; que busquen la desestacionalització del sector turístic rural més tradicional cap a la tendència a un turisme més sostenible, actiu i de natura; que valoritzen el patrimoni natural, cultural i històric dels territoris; i/o que donen respostes a demandes socials en la línia de l’atenció i cura a les persones.
Accions realitzades al 2016:
-
- Jornada tècnica del projecte: primers resultats de la diagnosi i coneixement de bones pràctiques. Més informació aquí.
- Jornada formativa “Com elaborar un pla de comunicació per a activitats eqüestres”. Més informació aquí. Us adjuntem un resum de la jornada que us pot ser d’utilitat: RESUM.
Accions realitzades al 2017:
-
- Grups de treball per a la cohesió territorial del sector eqüestre: assessorament per a la seva estructuració i desenvolupament de 3 accions pilot.
- I edició de Dia a cavall (informació aquí o a la web www.diaacavall.cat).
-
- Fam trip amb agents clau territorials per al coneixement del valor afegit del sector eqüestre. Més informació aquí.
-
- Formació pel sector eqüestre: preparació d’un intercanvi de coneixement d’altres models – França.
- Informe dels beneficis de la pràctica eqüestre. Descarrega’l aquí.
Pots fer un seguiment de les accions realitzades:
Accions realitzades al 2018:
- Grups de treball per a la cohesió territorial del sector eqüestre: assessorament per a la seva estructuració i desenvolupament de 3 accions pilot.
- II edició de Dia a cavall (informació aquí o a la web www.diaacavall.cat).
- Visita de coneixement a un centre eqüestre català de referència.
- Trobades interdisciplinars trimestrals en Teràpies Assistides amb Cavalls (TAC).
- Consell d’Experts en activitats eqüestres. Trobada de professionals del sector equí per consensuar possibles actuacions.
- I Jornada Tècnica: “El sector del cavall d’oci a les zones rurals”
Jornades tècniques formatives per la major professionalització del sector equí:
- Primers auxilis en accidents amb cavalls. Descarrega’t la presentació.
- Comunicació 2.0 en centres eqüestres. Descarrega’t la presentació.
- Millora de la comunicació amb els cavalls i eines psicoterapèutiques.
- Primers auxilis en cavalls: signes de salut i malaltia en èquids.
Accions realitzades al 2019:
- Grups de treball per a la cohesió territorial del sector eqüestre: assessorament per a la seva estructuració i desenvolupament de 3 accions pilot.
- III edició de Dia a cavall (informació aquí o a la web www.diaacavall.cat).
- Trobades interdisciplinàries trimestrals en Teràpies Assistides amb Cavalls (TAC).
- Consell d’Experts en activitats eqüestres. Trobada de professionals del sector equí per consensuar possibles actuacions.
- II Jornada Tècnica: “Eines per millorar la connexió entre el cavall i la persona”
- Decàleg per la creació de rutes de turisme eqüestre.
- Infografia sobre “Els Beneficis de la pràctica eqüestre”.
Jornades tècniques formatives per la major professionalització del sector equí:
- Centres eqüestres: Idees per la gestió i la comunicació eficient.
- Assegurances hípiques i les seves cobertures.
Per a més informació del projecte podeu descarregar-vos aquí la fitxa-resum on trobareu tota la informació sobre les accions realitzades i els seus resultats: FITXA
Accions realitzades al 2020:
- Campanya de comunicació, difusió i augment de presència en els mitjans de comunicació i xarxes socials.
- Trobades interdisciplinàries trimestrals en Teràpies Assistides amb Cavalls (TAC). Format no presencial.
- IV Edició de Dia a cavall. Versió virtual a través de gravació de vídeos.
- Creació web de recursos eqüestres.
- Trobades amb la vessant eqüestre.
Accions realitzades al 2021:
- Campanya de comunicació, difusió i augment de presència en els mitjans de comunicació i xarxes socials.
- Trobades interdisciplinàries trimestrals en Teràpies Assistides amb Cavalls (TAC).
- V Consell d’Experts en activitats eqüestres. Trobada de professionals del sector equí per consensuar possibles actuacions.
- III Jornada Tècnica: “Activitats Eqüestres: una oportunitat real per les zones rurals. Sis anys de projecte creant lligams.”
- Jornades tècniques formatives per la major professionalització del sector equí.
- “Coaching amb cavalls.”
- “Introducció a la biomecànica en equitació.”
- “Avaluació, seguiment i tractament manual per a propietaris: palpacions, estiraments i mobilitzacions dels cavall.”
- V Edició de Dia a cavall a través d’un vídeo anunci publicitari divulgatiu.
- Promoció de productes o serveis de turisme eqüestre al territori.
- Creació web de recursos eqüestres.
- Trobades amb la vessant eqüestre.
Aquest ha estat l’últim any del projecte. Amb l’objectiu de facilitar l’accés a material tècnic i de qualitat per a una millora professional del sector eqüestre s’ha treballat en la creació d’aquesta web que inclou un recopilatori d’informació d’utilitat per als centres. La podeu consultar a: www.recursosequestres.cat.