Tastet de l’ofici de la pedra seca als alumnes de la UEC del Castell de Sant Ferran a Figueres

Data Publicat a Notícies

Aquest mes d’octubre, i gràcies a un acord de col·laboració entre l’Associació per a la Formació Professional a l’Alt Empordà i ADRINOC, els alumnes de la UEC dels Tastes d’oficis de Figueres han pogut fer un tastet de les tècniques constructives de la pedra seca. La UEC o Unitat d’Escolarització Compartida és un programa avalat pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que es dirigeix a alumnes amb necessitats especials en la seva formació acadèmica i professional.

Durant quatre jornades, els formadors Modest Soy i Xavier Laporta (Associació Prat Comú) han ensenyat a aquests joves d’entre 14 i 16 anys la teoria i la pràctica d’aquest tipus de construcció tradicional tant present a les nostres contrades. Les construccions de pedra seca són un element vertebrador del paisatge de l’Empordà. Pedra sobre pedra, l’home l’ha modelat i adaptat per treure partit dels seus recursos naturals, generant així un paisatge excepcional.

UEC castell murDes de l’any 2016, i en el marc del projecte COL·LABORAxPAISATGE: construccions de pedra seca, ADRINOC impulsa i facilita el desenvolupament d’eines i mitjans per a la creació de desenvolupament rural a través dels diferents elements que configuren el nostre paisatge. Al llarg d’aquest 2017 des del projecte s’estan duent a terme accions com ara l’elaboració d’un inventari de coneixedors i professionals d’aquesta tècnica constructiva, una publicació relacionada amb les bones pràctiques de la pedra en sec, un projecte pedagògic i diferents jornades formatives, entre d’altres. El passat cap de setmana, justament, ADRINOC va presentar el projecte a la IX Trobada d’Estudis per a la preservació del patrimoni de la pedra seca als països catalans, que va tenir lloc a les Valls del Montcau.

La propera activitat impulsada per ADRINOC serà el dissabte dia 4 de novembre, de 9:30 a 14h, al Centre Recreatiu de Llers, on tindrà lloc la jornada formativa gratuïta “Construcció i recuperació de feixes i parets de pedra seca a La Garriga d’Empordà”. En aquesta jornada es treballaran, a nivell teòric i pràctic, les tècniques més habituals de construcció i reparació de pedra seca, un patrimoni tristament degradat i amenaçat a causa de l’abandó del seu ús. Us animem a participar-hi. Podeu descarregar-vos el programa de la jornada aquí: PROGRAMA.