La Garrotxa reconeguda com a Territori Socialment Responsable en la primera edició dels premis Respon.cat

Data Publicat a Notícies

Aquests premis s’emmarquen dins la iniciativa Respon.cat per al desenvolupament de la Responsabilitat Social a Catalunya i es convoquen amb voluntat de continuïtat anual. Aquesta iniciativa rep el suport del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya i del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya i amb la col·laboració de diferents organismes empresarials i socials, com Foment, Pimec i Cecot. GAES i KH Lloreda són les dues empreses que també han estat reconegudes en aquesta edició per la seva trajectòria de compromís cap a la societat.

Els premis Respon.cat, entregats el passat dilluns 14 de desembre a Barcelona, han reconegut la gestió que estan duent a terme diferents organitzacions de la comarca de la Garrotxa envers un desenvolupament territorial socialment responsable. Els organitzadors han valorat l’impacte positiu en el territori de les accions de Responsabilitat Social Empresarial, RSE, que es realitzen des del Consell Comarcal de la Garrotxa, l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC), la Fundació Garrotxa Líder, el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA), el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i l’Associació Turisme Garrotxa.

Premis_Respon.cat-GARROTXAPremis_Respon.cat_GRUP

Joan Espona, president del Consell Comarcal de la Garrotxa i Jordi Terrades, gerent d’ADRINOC, han estat els encarregats de recollir el diploma de reconeixement. El president del Consell Comarcal ha agraït aquesta menció i l’ha fet extensiva a totes les empreses, entitats i professionals de la Garrotxa que des de fa anys aposten per un desenvolupament responsable i sostenible del territori.

La Garrotxa és una comarca pionera en la implantació de polítiques de RSE. L’any 2000, a través del programa d’ajudes Leader Plus per al desenvolupament en les zones rurals, es va començar a treballar en el foment i la implantació de la responsabilitat social empresarial, creant la metodologia del Codi de Gestió Sostenible, equiparada a estàndards internacionals. D’aquesta manera es va iniciar un intens treball de col·laboració entre entitats comarcals cap a l’assoliment de dos objectius: que les ajudes que arriben al territori generin un major impacte al mateix i, l’altre, implantar a la comarca un model de gestió equilibrat en l’àmbit econòmic, social i mediambiental que perduri en el temps.

El camí iniciat fa quinze anys a la Garrotxa ha servit de model a altres territoris, i s’ha transferit a altres zones rurals de Catalunya a través dels grups Leader i del projecte de cooperació “Gestió Sostenible Rural”, gràcies al suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, aconseguint que més de 350 empreses apliquin la RSE per fer més sostenibles les seves organitzacions.

A la Garrotxa, més de 30 empreses estan acreditades amb la marca Gestió Sostenible Garrotxa i Collsacabra, i s’ha fet acompanyament a més de 40 empreses i entitats en l’elaboració de la seva memòria de sostenibilitat. Alhora, s’han desenvolupat varis projectes de forma col·laborativa en favor de la sostenibilitat.