ADRINOC participa en el projecte BCN Smart Rural

Data Publicat a Notícies

La Diputació de Barcelona, conjuntament amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), ha posat en marxa BCN Smart Rural, un projecte per impulsar estratègies econòmiques i empresarials en l’àmbit rural. El projecte té com a finalitat donar noves oportunitats de desenvolupament del conjunt de territori rural no metropolità per  frenar la despoblació i la desaparició d’un sector econòmic d’economia verda com és el l’agrosilvopastoral, així com facilitar nous recursos productius als sectors forestal, energètic i alimentari.

BCN Smart Rural és un projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) del programa FEDER, que compta amb un pressupost de prop de tres milions d’euros repartits en tres àmbits d’actuacions com son un banc de serveis per impulsar l’especialització i la competitivitat al món rural a partir de les noves tecnologies, l’impuls de l’economia verda i circular a partir de la gestió forestal i l’impuls de la biomassa km 0, així com el foment d’activitat productiva agrícola i ramadera d’alt valor ecològic.

El projecte, que es va presentar aquest passat dijous, es desenvoluparà fins al 2021 en l’àmbit de la demarcació de Barcelona no metropolitana, un àmbit que cobreix un total de 565.975 ha, el que suposa el 84,94% del territori no metropolità.

BCN Smart Rural és un projecte innovador perquè integra i alinea polítiques, accions i estratègies de desenvolupament rural en un territori que s’està despoblant. Aquest repte suposa haver de muntar espais pilots per desenvolupar aquestes polítiques. Per aquest motiu, cal fomentar un treball transversal publicoprivat, a partir de la  col·laboració privada, amb agents i persones del territori que tenen necessitats, amb l’objectiu de tirar endavant noves oportunitats de negoci perquè puguin guanyar-se la vida, no només en el sector agrícola, ramader o forestal, sinó a partir de sinergies amb altres activitats econòmiques de serveis que tinguin un valor afegit per aquests territoris.

El projecte també s’ha marcat com a objectiu per al 2020, disposar d’equipaments de suport agroalimentaris d’ús compartit i d’un espai innovador multiús per a la transformació de productes forestals.

L’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), entitat a través de la qual ADRINOC participa en aquest projecte PECT, considera el projecte BCN Smart Rural com una oportunitat per a tots els grups d’acció local donat que estan treballant en la dinamització del territori rural per evitar el seu despoblament, i ajudar als emprenedors perquè tirin endavant els seus negocis, consolidar-los i quedar-se en el seu territori.