Jornades transfrontereres de pedra seca 2018

 

En el marc del projecte COL·LABORAxPAISATGE, i amb la voluntat de seguir impulsant el desenvolupament rural a través del paisatge i la col·laboració ciutadana, ADRINOC organitza aquest mes de setembre a Figueres les jornades transfrontereres La pedra seca com a motor de desenvolupament econòmic i social amb la col·laboració del Parc Natural Regional del Pirineu Català.

Durant dos dies, Figueres serà la seu de jornades, taules rodones i activitats relacionades amb el món de la pedra seca, tant de les nostres contrades com de més enllà, que serviran per construir un retrat de la situació de la pedra seca al nostre país i de les seves potencialitats com a element motor de les economies rurals i socials. Alhora, les jornades permetran conèixer de primera mà l’experiència francesa, un referent de gran interès degut als processos dinamitzats des de diferents entitats i perspectives a l’altra banda de la frontera.

L’àmbit d’actuació d’ADRINOC (integrat per tots els municipis de la Garrotxa, 39 de l’Alt Empordà, 6 d’Osona, 1 del Pla de l’Estany, 5 de la Selva i 3 del Gironès) es caracteritza per una important presència de construccions de pedra seca. D’entre aquestes comarques, l’Alt Empordà és la que compta amb una major densitat de construccions. Parlem, per exemple, d’unes tres mil barraques de pedra seca i falsa volta, a les que cal afegir un extens traçat de marges que s’estén al nord des d’arran de mar fins a les muntanyes de Requesens i més enllà, a l’oest fins a Albanyà i l’Alta Garrotxa, i que retorna al mar per la banda del Montgrí. Al seu torn, la ciutat de Figueres està voltada de parcs naturals i àrees protegides, en algunes de les quals la pedra seca es pot considerar element identitari, alhora que es troba prop de la Garriga d’Empordà, que compta amb un important nombre de construccions en pedra seca que la converteixen en un espai d’altíssim interès.

El Parc Natural Regional del Pirineu Català fa anys que treballa les problemàtiques de la preservació i posada en valor del seu patrimoni de pedra seca, així com en la transmissió dels coneixements constructius que s’hi relacionen. La seva ubicació fronterera fa que el Parc giri la vista envers la seva veïna Catalunya i, en aquest context, en el marc del programa LEADER i a través del seu GAL Terres Romanes al País Català, s’integra al projecte COL·LABORAxPAISATGE per tractar de manera transfronterera qüestions i problemàtiques comunes del patrimoni de la pedra seca. Aquesta participació es concreta en la coorganització i cofinançant de les Jornades, la traducció simultània dels continguts i el transport dels participants francesos a l’esdeveniment.

 

 Jornades de pedra seca 2018    Les jornades    Programa    Ponents    Informació general    Inscripció